Hűsítő percek

Posted on

Az elmaradt jubileumi meglepetés kissé padlóra küldött, de nem adtam fel a fejlesztgetésbe adott energiát. Íme, néhány hűsítő eredmény a nyárra:

  • kaptam egy példaprogramot a 2.4 GHz-es rövid hatótávolságú (short range) rádióhoz. Adaptálva a programot Raspberry Pi-re sikerült elindítanom egy egyszerű adatátvitelt, amely az íróasztalos vezeték nélküli kommunikációra példa. Még sokat kell dolgoznom a programján és külső segítségre is szükség van – megkockáztatom egy külön ember kellene a rádió profi használatához -, de remélem kérdéseimmel a TI fóruma majd segítségemre lesz és egy egyszerű átviteli rendszert tudok kidolgozni a készülő műszerekhez
  • találtam egy weboldalt, ahonnan pontmátrixos betűkészleteket lehetett letölteni. Ad-hoc próbálkozásként letöltöttem egy 16×24-es karakterkészletet, ami igen jól bevált; így 0,91″ OLED kijelzőn nagyon szépen és olvashatóan lehet megjeleníteni a mért értéket és egy státusz sort képezni 8×8 pontos karakterekből, bár ezekhez nagyító kell, de nem is olyan fontosak mint a mért érték olvashatósága.
  • sikerült az OLED kijelző kontrasztját (fényerejét) változtatnom; ez remek effektusokhoz vezetett és a display áramát is alaposan lecsökkentette, miközben olvashatóságon jelentősen nem rontott. Így már akkumulátoros kijelzőként is használható, élettartama pedig kb. 3-ról 5 évre nő.
  • igazán kezdők részére kitaláltam egy szellemes kis kapcsolást amiből sokat tanulhatnak miközben pénztárcájukat nem terheli meg túlságosan. Ez egy Voltmérő, amelynek méréshatára 0-5.12V, felbontása 20mV majd növelhető 10mV-ra . Ez induláshoz elegendő és sok érdekes kapcsolás kipróbálható vele, jól illeszkedik egy majdani továbblépéshez. Ennek leírását júliusban – minél előbb -, igyekszem közzé tenni, hogy még a nyári szünetben lehessen próbálkozni.

Tehát a munka nem állt meg és az átmeneti kudarcok nem törtek le, remélem hamarosan konkrét eredményeket (kapcsolásokat, leírásokat) tudok közre adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük