Valami már működik!

Elkészült a DVM 0.1 működő verziója! Kisebb hibák mellett, több, eredetileg nem tervezett, funkcióval is bővült a konstrukció. Az eredeti +/-12.288 V-os méréshatár mellett, bevezetésre került egy unipoláris 0-5.12 V-os méréshatár, 0.1 mV felbontással Raspberry-s mérésekhez. A mérések eredménye megjeleníthető a kijelzőn és/vagy elküldhető a szabványos kimenetre. Helyet kaptak a kijelzőn ikonok és egyéb szöveges információk. A funkciók billentyűzetről válthatók vagy bemeneti paraméterként előre beállíthatóak. És mindez egy Raspberry Pi B+ teljesítményének csak 32%-át emészti fel!

Már ebben a szériában is egy szimpla magasságú csatlakozó választásával sikerült a földhurok hiba esélyét minimalizálni, ez azonban a GPIO csatlakozó egyéb használatát kizárja; azaz a számítógép, amihez illesztik a DVM modult, csak mérésre, adatelemzésre és szoftveres munkára használható. A 0.1-es széria két hibával készült: a háttér világítás nem működik és a reset lábat külön kell kötni; ezek a gyerekbetegségek a 0.2-es verzióban már természetesen korrigálva lesznek. Továbbá a 0.2 verzió kedvezőbb alkatrész elrendezéssel és jobb feliratozással készül majd; elérhető májustól lesz. Ez a széria (4 db) – kitt vagy szerelt formában -, március végétől vásárolható 8000 Ft-ért, – postaköltséggel együtt -, rendelni a contact@reddragon.hu levélcímen lehet.

Bár az eredeti céloktól eltérően nem kezdők, hanem haladó felhasználók tudják értékelni ezt a kis műszert; a következő áramköröknél nagyobb figyelmet fordítok a kezdő felhasználókra. Az akkumulátoros üzemmód is várat még magára; bár “deszka” modellen már több órát működtettem egy Li-ion akkuról, szeretnék készíteni hozzá egy vezérlő elektronikát, ami védi az akkumulátort a mély kisütés ellen, követhető a fogyasztás és időzített ki/bekapcsolást tesz lehetővé. Itt visszatér az MSP430-as mikrokontrolleres technika.

Március hónap a szoftveres és dokumentációs munkáé lesz. Az alapvető mérési funkciók már jól működnek, a tesztelő programok is készen vannak, de szeretnék még néhány kiegészítést elkészíteni. A program kimenetét majd közvetlenül lehet illeszteni GNUPlot programhoz, így mérés közben grafikon rajzolható, fájlba lementhetőek lesznek az adatok és nagyobb figyelmet kap a hiba kommunikáció. Addig is amíg elkészül, rendelj egy modult és segíts a tesztelésben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük