Eredményes évzárás

December hónap a tesztelések hónapja volt: ahogy ígértem elindítottam a kijelzőt és egy új analóg bemeneti egységet. A kijelző eredményei új koncepciót indítottak el, a bemeneti egység pedig új lehetőségeket teremtett. Az informatikai rendszer is változott, új ötleteket adva a jövőévi fejlesztésekhez. A sok változtatással azonban nem szabad, hogy az eredeti ötletet feladjam, így marad a kezdők támogatása.

A gyors tesztelés érdekében a kijelzőt Raspberry Pi számítógép SPI portjára kötöttem. Az SPI port lehetőséget ad nagy sebességű soros adatátvitelre és megtalálható szinte minden mikrokontrolleren is, ugyanakkor kihasználhattam az új számítógépem teljesítménye adta lehetőségeket. Így jutottam el a FreeType2 library használatához, melynek segítségével nagy teljesítményű számítógépeken használt vektoros betűkészleteket tudok megjeleníteni a kijelzőn. Ez azt jelenti, hogy bármekkora (olvashatóságtól a 64 képpontos) betűméretig normál, dőlt vagy kövér betű, szám, jel egyszerűen és tetszőlegesen kiíratható a kijelzőre. A szolgáltatást kiegészítettem képpont alapú feldolgozással, ami az ikonok, kisebb grafikák egyszerű megjelenítését teszi lehetővé.

A kijelző a tervezett eredmény megjelenítéssel, tetszőleges szöveggel és ikonnal

A sikeres teszt új gondolatokat ébresztett: ha Raspberry Pi számítógéppel ilyen szép grafikus megjelenítést varázsolhatunk a megjelenítőre és a Raspberry számítógépek új generációinak cseréjével íróasztalfiókunkban maradnak nagy teljesítményű számítógépek, akkor érdemes lenne egy Voltmérő panelt szerkeszteni a régi Raspberry számítógépekhez – természetesen a kompatibilitás miatt tetszés szerint az új gépeken is használható – új életet lehelve ezekbe a kis oktató számítógépekbe.

Ehhez a koncepcióhoz találtam egy integrált bemeneti egység-A/D konverter kombinációt, ami gyárilag beállított paraméterekkel négy digites Voltmérőként használható +/-12.288V méréshatárral 1mV felbontással. Az integrált áramkör ennél többet tud, de Raspberry-s mérésekhez ez a méréshatár/felbontás kombináció ideális megoldás és elegendő teljesítmény egy kezdő számára. Sajnos hátránya a miniatűr felület szerelt kivitel, ami azt jelenti, hogy kezdő ezt sem tudja beépíteni – akárcsak a kijelzőt – így csak kész panelként árusítva juthat amatőrök kezébe. Ezt a hátrányt azonban némileg kompenzálja, hogy még a szerelt panel is elérhető áron készíthető el.

Raspberry Pi B+ és a bemeneti egység tesztelése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük