Új kijelző jelölt, új lehetőségek

Több hónapos keresgélés után találtam az interneten olyan displayt, amit igazán elképzeltem. Grafikus LCD, felbontása 192×64 pont. A fehér háttérvilágítás ki-be kapcsolható, de alapvetően a környezeti fénnyel is működik, így fogyasztása minimális: pontosabban ~600uA 50% telítettség mellet. Az alacsony fogyasztásnak köszönhetően nem kell készenléti állapotban sem kikapcsolni, hanem figyelmeztető szöveg, grafikus ikon jeleníthető meg állandóan a kijelzőn.

Az egyetlen nehézség, hogy chip-on-glass technology, azaz a vezérlő chip rá van integrálva a kijelzőre, így csak egy szalagkábelt kapunk csatlakozásra. Ezt sajnos nem tudja kezdő megforrasztani, de már készül egy nyomtatott áramkör, amit készre szerelve lehet majd megvásárolni elérhető áron EEPROM-mal integrálva. Ez az áramköri panel alkalmas lesz kézi szerelésre és mivel tartalmaz memóriát is (max. 512 kB), rengeteg ikont, karakterkészletet, kész képernyőtartalmat lehet tárolni benne és természetesen az adatgyűjtésre is lehetőséget ad.

Ebben a hónapban haladtam a rádiós kapcsolattal is. Egy régi szoftver könyvtár felhasználásával sikerült két MSP430F5529 mikrokontroller között kapcsolatot létrehoznom. A sikert egyenlőre beárnyékolja, hogy a a tervezett G2553-as chipre nem sikerült még adaptálni. Persze a nagyobb mikrokontroller több lehetőséget ad perifériák, szoftveres megoldások tekintetében és előre lépést jelenthetne, de sajnos nem érhető el kezdő számára szerelhető tokban. Alternatíva ként felmerült annak lehetősége, hogy ebből is egy részben szerelt panel készüljön, amit építőjáték-szerűen lehet összerakni a displaypanellal és az analóg bemenettel.

December hónapban az elkészült kijelző tesztpanelt fogom górcső alá venni. Remélem ez már beváltja a hozzáfűzött reményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük