Melyik ujjamat harapjam le …

Közel egy éve már, hogy az AutoDesk felvásárolta az EAGLE nyáktervező programot, ezzel alaposan felforgatta az amatőrök, kis és közép vállalkozások, valamint a nyomtatott áramkörgyártók munkáját. Az eltelt egy év alatt alaposan megváltozott a program; a licenszelési konstrukciója nehézkesebb lett, a 3D funkciókat elkezdték kialakítani, de inkább külső CAD program mellett döntöttek, a felhasználói felületen is sok a változás. Még a türelmes CAD-ezők is válaszút elé kerültek: kitartsanak-e az EAGLE mellett vagy keressenek új programot?

A döntést mindenkinek magának kell meghozni, én csak néhány szempontot emelnék ki, ami az én döntésemet motiválta. A weboldal célja amatőrök és kezdők tanácsadása, ezért fontos: a NYÁK tervező program működjön lehetőleg Raspberry Pi-n és PC-s Linux operációs rendszer alatt; elérhető legyen mindenki számára; működjön együtt minél több CADdel, segédrogrammal (pl.: rajzolóprogram) és kiegészítővel (fotóplotter, nyomtató). Ezek alapján két program jöhet számításba: a gEDA program csomag és a KiCAD nyáktervező program.

A gEDA tartalmaz minden programmodult: kapcsolási rajz szerkesztőt, NYÁK tervezőt, fotóplotter fájlnézegetőt. Opcionálisan letölthető hozzá modellező program is. Egyszerű használatát magyar nyelvű menü segíti. Tartalmaz autoroutert, tehát a huzalozási feladatokat kényelmesen elvégeztethetjük a programmal. Sajnos a könyvtár kezelése nem egyszerű és kevés alkatrészt tartalmaz.

A KiCAD program rendkívül intuitív, EAGLE után kezelése napok alatt elsajátítható; van néhány különbség az alkatrészek kezelésében, amire azonban figyelni kell. Tartalmaz egy projekt menedzsert, kapcsolási rajz szerkesztőt, nyáktervezőt, mindkettőhöz könyvtár szerkesztőt, fotóplotter fájlnézegetőt. Kitűnő a 3D kezelése, jól kapcsolódik a FreeCAD programhoz, amely szintén elérhető mind Raspberry Pi-re mind PC-s Linuxra. Kép és plotterfájl kezelése kiemelkedő. A program egyetlen hátránya, hogy nem tartalmaz autoroutert, tehát kézzel kell huzalozni – elvileg van lehetőség külső autorouter használatára, de azt sajnos nem sikerült elindítanom. (idő közben ezt is sikerült elindítanom) Széleskörű könyvtár áll rendelkezésre, amely tartalmazza a 3D-s modelleket is; tehát ha elkészül a nyomtatott áramköri tervünk, alkatrészekkel beültetve megnézhetjük, forgathatjuk, sőt kép fájlba ki is menthetjük a látványtervet.

Összességében én a KiCAD mellett döntöttem, mert demonstrációs célra jobban megfelel. Remélem, beépített autorouter hamarosan készül hozzá, így teljesen átveheti az EAGLE helyét az amatőrök világában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük