Alternatív display megoldás, új lehetőségek

Posted on

Íme a 2.8″ inches, színes 320×240 pixel felbontású alternatíva:

Nem újdonság az interneten, már 2012-ből is találtam mintaprogramot hozzá, de remek új lehetőségeket tartalmaz a DVM számára. A panel tartalmazza a 320×240 pixeles 65K színű kijelzőt, egy touch panelt vezérlő IC-vel és egy normál méretű SD kártya bővítő helyet. Ára kb. 2600Ft átszámítva, ami elérhetővé teszi kezdő felhasználok számára is.

Minden SPI csatlakozásról működik, ami első hallásra talán meglepő, de a csatlakozások száma csökkenthető az SPI lábak megfelelő közösítésével, így a szükséges csatlakozó szám minden periféria eléréséhez 10, beleértve a háttérvilágítás ki/bekapcsolási lehetőségét is. A sebesség is megfelelő, a teljes képernyő tartalom 16MHz-es processzor órajel mellet másodpercenként kb. kétszer frissíthető, a 48×48 pixeles ikon azonban szemvillanás alatt frissül.

Természetesen a színes, grafikus környezet jó lehetőséget ad a DVM intuitív kezelésére, de ez rengeteg adat mozgatását teszi szükségessé (egy ikon 4.5 kB). Ez nem férne el a mikrokontroller memóriájában, ezért kitűnő megoldás a SD kártya bővítőhely integrálása a panelen. Így az ikonok, fontok, adatgyűjtés funkcióból származó  adatok, amelyek nem, vagy csak ritkán változnak a kártyán tárolhatóak; míg a mikrokontrollerben csak a vezérlő program foglal helyet.

A display panelen új generációs érintőképernyő-vezérlő csip van, amely lehetőséget adna az akkumulátor töltési szintjének tesztelésére. Kicsit – a kompatibilitási okok ellenére is – hiányolom, hogy ez a csatlakozás nem lett kivezetve; míg a képernyő vezérlő RESET csatlakozása nem lenne ilyen fontos, szoftveres reset is rendelkezésre áll.

Programozása egyszerű, képpontonként címezhető. Példaként elérhető decilis (xdec.de) demo programja, amely segített a tesztprogram írásában. A képernyő után még hátra van az érintő képernyő és az SD kártya tesztelése, de a már megismert funkciók alapján is jó alternatívának tűnik a DVM megépítéséhez.

Az képernyő mérete a DVM fizikai méreteinek és praktikus használatának ( tartásának )  újragondolására késztetett. Az új konstrukció, a tesztelés befejezése után és az analóg bemenet megépítése után kerül kialakításra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük